به گزارش خبرنگار ایرنا، روز پنجشنبه در جریان نشست فعالان اقتصادی، مدیران صنایع و صادرکنندگان نمونه استان ایلام با حضور دکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهور و هیات همراه، مسائل، موانع و راهکارهای توسعه صنعتی و صادراتی استان را بهطور مستقیم با عالیترین مقام اجرایی کشور در میان گذاشته شد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام در این نشست، با اشاره به نقش راهبردی این استان در حوزه انرژی کشور، اظهار کرد که ایلام با سهم ۱۱ درصدی از ذخایر گاز و چهار درصدی منابع نفتی، ظرفیت تبدیلشدن به سومین قطب پتروشیمی ایران را دارد و تحقق این هدف، در گرو توسعه میادین، جلب حمایت دولت و تکمیل زنجیره ارزش است.
یوسف شریفی با بیان این که ایلام یکی از مهمترین مناطق نفتخیز و گازی کشور است، افزود: استان ایلام به واسطه برخورداری از بیش از ۱۱ درصد ذخایر گاز و حدود چهار درصد ذخایر نفت جمهوری اسلامی ایران، امروز نهتنها به عنوان عسلویه دوم، بلکه بهعنوان قطب اصلی انرژی غرب کشور مطرح است.
وی افزود: این منطقه معدود استانی است که پتانسیل اجرای کامل زنجیره نفت و گاز و پتروشیمی از مرحله اکتشاف تا راهاندازی صنایع پاییندستی را همزمان دارد.
مدیرعامل پتروشیمی ایلام تصریح کرد: در زمان حاضر پروژههایی مانند پتروشیمی ایلام، پتروشیمیهای ارغوان و دهلران و پالایشگاه گاز ایلام در دست اجراست، اما متأسفانه همه این پروژهها به دلیل کمبود خوراک با ظرفیت کمتر از حد طراحی فعالیت میکنند و این مساله منجر به انباشتهشدن بدهیها شده است.
وی یادآور شد که راهاندازی واحدهای الفین، پلیاتیلن و پروپیلن در منطقه چوار ستون فقرات تولید و اشتغال ایلام را بنا نهاده است، اما کمبود خوراک به دلیل توسعهنیافتگی میادین گازی مثل تنگ بیجار و افت فشار این میادین، مانع فعالیت ۱۰۰درصدی پتروشیمی و پالایشگاه گاز ایلام شده است.
مدیرعامل پتروشیمی ایلام با اشاره به سرنوشت بسیاری از پروژهها، گفت که هماکنون چهار محور اساسی توسعه بخش انرژی استان، تأمین خوراک پایدار و کافی برای پتروشیمیها، تأمین مالی پروژههای جدید به ویژه پتروشیمی دهلران و مهران، جذب سرمایهگذار برای صنایع پاییندستی و تکمیل زیرساختهای صادراتی است.
شریفی افزود: پیشنهاد مشخص ما تسریع در توسعه میادین گازی باباگیر، بانکوکول، سمند و فاز دوم میدان گازی تنگ بیجار و سایر میادین مهم منطقه است. همچنین، حمایت مستقیم دولت و سهامداران اصلی از پروژههای حیاتی، ایجاد پارکهای تخصصی پتروشیمی، تسهیل ورود بخش خصوصی و تکمیل زنجیره ارزش، ضرورتی انکارناپذیر است.
وی خاطرنشان کرد: با سرمایهگذاری هدفمند و پشتیبانی مستمر دولت، ایلام به سرعت توان تبدیلشدن به کانون سوم پتروشیمی کشور را دارد و میتواند برای بیش از ۱۰ هزار نفر اشتغال پایدار در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی ایجاد کند.
تولید؛ ضامن اشتغال و امنیت پایدار
کارآفرین و فعال صنعت استان ایلام نیز در این نشست با اشاره به تنوع قومی و زیستی ایلام که آن را «ایران کوچک» نامیدهاند، اظهار کرد که تولید پایدار مؤلفه اصلی تحقق اشتغال، رفاه، امنیت و توسعه پایدار است و همه شاخصهای پیشرفت از جمله دانشگاه، پزشکی، بیمه، مالیات و ارزش افزوده در پرتو حمایت از تولید معنا پیدا میکند.
احسان عبدلی افزود: ایلام صنعتی نوپاست و مسیر صنعتی شدن استان با تاخیر حداقل دو دههای نسبت به سایر استانها آغاز شده، ولی در سالهای اخیر اتفاقات مثبتی رخ داد که نیازمند حمایت و پیگیری ویژه دولت است.
این فعال اقتصادی با اشاره به نبود مشوقهای کافی برای سرمایهگذاری و زیرساختهای ناکافی گفت: بستههای مشوق مالی، بیمهای و مالیاتی، همراه با توسعه زیرساختهای اساسی برای جذب سرمایهگذاران به شدت حیاتی است، به ویژه با توجه به نامگذاری امسال به عنوان «سال سرمایهگذاری برای تولید» از سوی مقام معظم رهبری.
وی ادامه داد: بسیاری از واحدهای صنعتی استان به دلیل کمبود منابع مالی، مشکل نقدینگی و افزایش بیرویه قیمت مواد اولیه، راکد یا نیمهفعالند و در آستانه تعطیلی و تعدیل نیرو قرار دارند. لازم است سهم ویژهای از منابع و یک خط اعتباری اختصاصی برای احیای صنعت استان لحاظ شود.
بحران برق و پیشنهادات صنعتگران ایلام
این کارآفرین ایلامی افزود: کمبود برق و افزایش هزینه حاملهای انرژی موجب کاهش تولید، خرابی تجهیزات، کاهش بهرهوری و بیکاری در استان شده و با آن که نیاز برقی ایلام فقط ۲۷ مگاوات در حالت عادی و ۵۰ مگاوات در اوج مصرف است (که در مقیاس کشوری رقم اندکی است) و انتظار داریم اعمال مدیریت مصرف در استان مستثنی یا لااقل با نگاه حمایتی انجام گیرد.
وی سه راهکار احداث سریع نیروگاه خورشیدی در مناطق مختلف ایلام از محل سه درصد سهم فروش نفت و گاز استان، اجرای ماده ۲۰ رفع موانع تولید در بازپرداخت تسهیلات صندوق توسعه ملی، رفع محدودیتها در ثبت سفارش و تأمین ارز واحدهای صنعتی، خصوصاً رفع مشکلات سیاستهای ارزی.
این کارآفرین ایلامی افزود: با تدابیر ویژه دولت، توسعه صنعتی و اقتصادی استان و ایجاد اشتغال پایدار و دلگرمی جوانان ایلامی محقق خواهد شد و با استناد به سخنی از مولانا، خطاب به رئیسجمهور گفت: «با کریمان کارها دشوار نیست.»
صادرات؛ نیازمند سیاستهای هوشمندانه و دیپلماسی فعال اقتصادی
در ادامه این نشست، صادر کننده نمونه و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و رئیس اتحادیه صادرکنندگان ایلام، اظهار کرد که صادرات، موتور پیشران تولید و پیشقراول جبهه اقتصادی کشور است و صادرکنندگان نقش محوری در خنثیسازی تحریمها و ارتقاء امنیت و بهرهوری مرزها دارند.
فرج امیدی افزود: مرز مهران با سهم ۲۰ درصدی از تمامی صادرات ایران به عراق، رتبه نخست
را در مرزهای زمینی کشور دارد، اما مشکلاتی مانند سیاستهای ارزی بانک مرکزی و خودتحریمی داخلی مانع تحقق رشد مطلوب شده است.
این نماینده صادراتی تصریح کرد: رفع تعهد ارزی، به ویژه با توجه به افزایش آستانه بازگشت ارز از ۶۰ به ۷۰ درصد، پایین بودن نرخ ارز نیما و تخصیص نیافتن ارز از سوی بانک مرکزی عراق به علت فشارهای ایالات متحده، موجب شده تجار عراقی با نرخ بسیار بالاتری دلار تهیه کنند و این مسأله، قدرت رقابت کالای ایرانی را کاهش و تمایل تجار عراقی به خرید را کم کرده است.
وی ادامه داد: پیشنهاد میشود صادرات به عراق از رفع تعهد ارزی معاف یا دستکم سقف معافیت چشمگیر افزایش یابد و همچنین احیای بازارچههای مرزی مهران که پیشتر به دلیل نبود استقبال طرف عراقی، لغو شده بود، اکنون با درخواست دوباره دولت عراق، حیاتی است و انتظار میرود دولت جمهوری اسلامی ایران پیگیری مؤثر انجام دهد.
این فعال اقتصادی همچنین خواستار وضع تعرفه ترجیحی با عراق و ایجاد منطقه آزاد مشترک و بندر خشک در منطقه آزاد مهران بر پایه موقعیت ترانزیتی و پیوستن عراق به کنوانسیون TIR شد و تأکید کرد: ایلام دروازه طلایی تجارت غرب کشور است و توجه به آن، آغاز جهش صادرات و اشتغال جوانان خواهد بود.
گردشگریِ مرزی؛ فرصت طلایی برای صادرات فرهنگی و اشتغال جوانان در ایلام
فعال گردشگری ایلام نیز در این نشست گفت: تاسیس موزه باستانشناسی شهر ایلام، مطالبه جدی مردم استان و جامعه تخصصی گردشگری است و تحقق آن گام بزرگی برای حفظ تاریخ، هویت و میراث فرهنگی غنی این خطه به شمار میرود.
عباس نصرالهی، با اشاره به جایگاه راهبردی مرز بینالمللی مهران یادآور شد که مرز مهران، مشهد شهیدان و اصلیترین گذرگاه زمینی جمهوری اسلامی ایران با عراق و دروازه ورود به عتبات عالیات است؛ ظرفیتی بینظیر که میتواند با برنامهریزی و حمایت ملی، سکوی پرتاب توسعه پایدار اقتصادی و تبدیل ایلام به قطب گردشگری بینالمللی شود.
وی با تاکید بر ضرورت اولویتدهی به صنعت گردشگری مرزی، به ویژه اربعین حسینی و راهیان نور افزود: اگر حفظ ارزشهای معنوی، انتقال هویت و پیوند نسلها و همچنین راهبری توریسم مذهبی اجتماعی و سلامت در سیاستهای کلان قرار گیرد، گردشگری ایلام به موتور محرکهای برای معیشت پایدار، جذب سرمایه، افزایش ارزآوری و کارآفرینی تبدیل خواهد شد.
این فعال حوزه گردشگری در بخش دیگری از سخنانش گفت: بخشی از عوارض خروج از کشور باید برای تقویت زیرساختهای گردشگری استانهای زائرپذیر مرزی با عراق، به طور ویژه به ایلام اختصاص داده شود؛ همچنین، تاسیس ردیف بودجه مستقل برای توسعه گردشگری استانهای غربی خواسته جدی و استراتژیک ماست و تحقق آن اثری مستقیم بر ماندگاری زائران، توسعه زیرساختها، گردش اقتصاد محلی و افزایش سهم ایران در صادرات فرهنگیمذهبی خواهد داشت.
نصرالهی تاکید کرد: ایلام به عنوان گنجینه تمدنی و مسیر عبور میلیونها زائر و گردشگر اربعین، لایق آن است که با همت و حمایت ویژه دولت، به نماد پیوند ارزشهای تاریخی و معنوی با اقتصاد روز تبدیل شود.
استان ایلام با وجود ظرفیتهای فزاینده در حوزه نفت، گاز، کشاورزی، مرز و صنعت، همواره از مشکلات زیرساختی و سرمایهگذاری رنج برده است.
مرز مهران بهعنوان دروازه صادراتی ایران به عراق، طی سالهای گذشته نقشی حیاتی در اقتصاد غرب کشور ایفا کرده، اما بسیاری از پروژههای زیرساختی و تسهیلات بانکی-ارزی، همچنان چشمانتظار تدبیر ملی و مصوبات راهگشا باقی ماندهاند.
رئیسجمهور بعد از ظهر روز گذشته چهارشنبه ۲۱ خردادماه ۱۴۰۴ وارد فرودگاه شهرستان ایلام شد.
سفر به استان ایلام، هفتمین سفر استانی رئیسجمهور پزشکیان است؛ نشست فعالان سیاسی و اجتماعی، ادای احترام به مقام شهدای والامقام، دیدار با فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران، دیدار با اقشار مختلف مردم، حضور در نهضت توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردم، نشست با فرهیختگان، نخبگان و فعالان فرهنگی و برگزاری جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان، از جمله برنامههای سفر دکتر پزشکیان به ایلام است.
«مسعود پزشکیان» در قالب سفرهای استانی، پیش از این به استانهای کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی، خوزستان، بوشهر و شهرستانهای استان تهران سفر کرده است.
رئیسجمهور در نخستین سفر استانی خود روز پنجشنبه اول آذر ماه به شهر زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان سفر کرد و سپس چهارشنبه ۵ دیماه در دومین سفر استانی به استان خراسان شمالی رفت. همچنین شهرستانهای چابهار و زابل مقاصد مرحله دوم سفر استانی رئیسجمهور به سیستان و بلوچستان بودند.
پزشکیان سوم بهمن ۱۴۰۳ در سومین سفر استانی دولت چهاردهم به استان خوزستان سفر کرد و سپس ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در استان بوشهر دیار نخل و دریا حضور یافت.
رئیسجمهور همچنین در اسفندماه سال گذشته در چهار مرحله به شهرستانهای استان تهران شامل قرچک، پاکدشت، ورامین، پیشوا، پردیس، فیروزکوه، دماوند، اسلامشهر، بهارستان، رباط کریم، شهریار، قدس و ملارد سفر کرد و در آخرین سفر خود نیز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ در دیار پهلوانان، استان کرمانشاه حضور یافت.