باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - با توجه به جمعیت دام سبک و سنگین کشور، پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در داخل وجود دارد و تنها برای تحقق این موضوع نیاز است که حمایت های دولت در قالب پرداخت تسهیلات، توزیع نهاده های دامی مدت دار و عرضه گوشت قرمز داخل در قالب کالابرگ صورت بگیرد تا با بکارگیری حداکثر ظرفیت داخل بتوان به اهداف این سیاست دست یافت.
بنابر آمارهای اعلامی سالانه یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن گوشت قرمز مورد نیاز کشور است که سال گذشته ۹۲۳ هزارتن گوشت گوسفندی و گوساله در کشور تولید شد که رشد تولید بدان معناست که فاصله زیادی تا رسیدن به خودکفایی نداریم، هرچند برخی کارشناسان اذعان می کنند که با رسیدن به سرانه مصرف قبل تا رسیدن به خودکفایی گوشت قرمز فاصله داریم.
غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی گفته بود که بی توجهی به دامداریهای کوچک، روستایی و سنتی موجب شده تا ۲۰ درصد گوشت مصرفی داخل وارداتی باشد؛ بنابراین این رویه باید اصلاح شود.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: نوسانات نرخ ارز تولید دام در کشور کاهش یافته و اکنون ۲۰ درصد مصرف از محل واردات تامین میشود. البته از این ۲۰ درصد وارداتی، ۷ درصد با ارز ترجیحی و ۱۳ درصد با ارز توافقی وارد میشود. از این رو به دنبال حذف واردات گوشت قرمز هستیم، اما در کوتاه مدت برای تامین نیاز بازار نمیتوان واردات گوشت قرمز را متوقف کرد.
بسیاری از کارشناسان صنعت دام اذعان می کنند که با توجه به جمعیت دامی کشور و پتانسیل تولید گوشت قرمز در داخل، نیازی به واردات گوشت نداریم چراکه این امرمنجر به نابودی تولید داخل می شود، کمااینکه ۱۵۰ هزار راس دام سنگین در واحدهای دامداری انباشت شده است.
پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد
جواد آزاد مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروان با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد، گفت: با توجه به انباشتگی دام سنگین و پتانسیل بالای تولید دام سبک نه تنها مشکلی تامین گوشت قرمز مورد نیاز کشور نداریم، بلکه طی یک برنامه ریزی کوتاه مدت امکان صادرات به بازارهای هدف وجود دارد.
به گفته وی، شرایط مساعد تولید منجر به انباشتگی دام شده است، درحالیکه اگر شرایط مناسب نبود همانند سنوات پیش شاهد کشتار گله های مولد بودیم، درحالیکه با تسهیل شرایط می توان صادرکننده دام بود.
آزاد با بیان اینکه سال گذشته ۹۲۳ هزارتن گوشت قرمز در کشور تولید شد، افزود: بنابر آمار سالانه یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن گوشت قرمز در کشور مصرف می شود که با احتساب تولید داخل همانند سنوات قبل ۱۰۰ هزارتن کسری نیاز کشور مصرف صنف و صنعت باید از طریق واردات تامین می شد که متاسفانه بیش از ۲ برابر این رقم واردات انجام شد، درحالیکه با حمایت از تولیدداخل تا اواسط سال آینده امکان صادرات به بازارهای هدف وجود دارد.
مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروران جمعیت دام سنگین کشور را ۸ میلیون راس و دام سبک ۷۰ میلیون راس اعلام کرد و گفت: با تامین نهاده تامین و سرمایه در گردش مشکلی در تولید گوشت قرمز نداریم. کمااینکه وزیر جهاد با حمایت از تولید داخل بدنبال کاهش واردات گوشت قرمز است.
بنابر آمار در ۱۱ ماهه ۱۴۰۳، ۲۱۸هزارتن گوشت گرم و منجمد و ۹ هزارتن دام زنده به ارزش یک میلیارد و ۲۷۴ میلیون دلار وارد شد که براین اساس سیاست وزارت جهاد مبنی بر کاهش واردات گوشت در بهمن ماه محقق نشد.
حفظ دام های مولد راهکاری برای دستیابی به خودکفایی گوشت قرمز
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: بنابر آمار کل نیاز گوشت قرمز کشور شامل مصرف کننده بزرگ، متوسط و خرد یک میلیون تن است که سال گذشته شاهد رشد کمی در تولید گوشت بودیم، اما این بدان معنا نیست که از تمامی پتانسیل موجود استفاده شده است.
به گفته وی، در کنار افزایش تولید گوشت قرمز طی سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ شاهد رشد کارخانجات صنف و صنعت بودیم که برای رسیدن به خودکفایی باید برنامه هایی مبنی بر بالابردن سطح گله های مولد و حفظ گله های مولد در کشور داشته باشیم.
پوریان ادامه داد: ایجاد یک فضای مناسب برای خروجی دام از دامداری، در بحث میزان گوشت تولیدی دخیل است، اما نباید فراموش کرد که آمارهای استخراجی تولید گوشت قرمز مبنی بر۹۰۰ تا ۹۲۳ هزارتن این خروجی لاشه است که با گوشت متفاوت است که در صورت کسر استخوان، تولید گوشت قرمز ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزارتن است.
رئیس شورای تامین کنندگان دام با بیان اینکه ۶۵ تا ۷۰ درصد گوشت مورد نیاز از طریق گوساله و مابقی گوسفند تامین می شود، گفت: برای حفظ گله های مولد نیاز است که گوشت با قیمت مناسب وارد شود تا با تامین گوشت صنف و صنعت، شاهد کشتار دام های مولد نباشیم. گفتنی است سال گذشته با تامین گوشت صنف و صنعت، دام های مولد کمتر کشتار شدند.
وی با بیان اینکه پتانسیل تامین گوشت مورد نیاز داخل را داریم، افزود: در شرایط فعلی با این هزینه ها امکان افزایش تولید نیست، اما با حفظ دام مولد، افزایش تولید در دامداری های بزرگ و اعطای یک سری طرح های حمایتی می توان تولید را افزایش داد به طوریکه پتانسیل دستیابی به خودکفایی و تولید بیش از نیاز کشور را داریم.
پوریان ادامه داد: با توجه به هزینه های بالای تولید، امکان اینکه تمام ظرفیت پای کار بیاید، وجود ندارد.درحالیکه امکان تولید بیش از این ظرفیت وجود دارد که براین اساس واردات برای بخش هایی از بازار صنف و صنعت و پرمصرف ها نیاز است تا فشار بر بازار خانوار وارد نشود.
آمارها حاکی از آن است که علی رغم افزایش حجم واردات گوشت قرمز، قیمت گوشت در قصابی ها کماکان بالاست که براین اساس سیاست تنظیم بازار ارتباطی به افزایش حجم واردات ندارد. بنابراین دولت برای تنظیم بازار گوشت باید سیاست های دیگری همچون حمایت از تولید داخل و توزیع گوشت داخل از طریق کالابرگ دنبال کند.
نیازی به واردات گوشت گرم نداریم
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دامسبک گفت: با توجه به محدودیت تولید نهاده دامی در داخل و تامین از مبادی وارداتی، پتانسیل خوداتکایی گوشت قرمز در داخل وجود دارد بنابر آمار سالانه ۳ میلیون تن جو و ۹۰۰ هزارتن ذرت در داخل تولید می شود، درحالیکه برای تولید گوشت قرمز حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزارتن جو و ۳ میلیون تن ذرت وارد می شود که با توجه به نیاز واردات جای این سوال است که بکاریم تا وارد نکنیم.
صدردادرس ادامه داد: با توجه به وسعت کشور و محدودیت منابع آبی و خاکی که تولید غذای انسان در اولویت است و سپس باید به سراغ تامین غذای دام برویم، براین اساس غذای انسان گندم اولویت کشت است و بخش زیادی از منابع آب و خاک به کشت گندم می رود و آنچه می ماند جو است که بدلیل نیاز بالای آبی و محدودیت منابع آبی نباید به خودکفایی گوشت قرمز فکر کرد.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: خوداتکایی گوشت قرمز بدان معناست که امکان تامین گوشت گرم مورد نیاز وجود دارد و براین اساس نیازی به واردات گوشت گرم نداریم چراکه به سهولت قابل تامین است و تنها مقادیری گوشت منجمد برای مصارف صنعتی باید وارد شود.
با توجه به پتانسیل تولید گوشت و تامین بخش اعظم گوشت مورد نیاز از طریق دام سنگین نیازی به حجم بالای واردات نداریم چراکه این امر ضربه مهلکی به تولید داخل وارد می کند؛ بنابراین حمایت از تولید داخل در قالب تامین نهاده، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و سرمایه در گردش باید صورت بگیرد.