به گزارش ایرنا از وزارت امور اقتصادی و دارایی، حضور در یازدهمین اجلاس سران «دی ۸» در قاهره (پایتخت مصر) فرصتی برای تعمیق دیپلماسی اقتصادی در دولت چهاردهم بوده است؛ در جریان سفر رئیسجمهور کشورمان به همراه وزرای امور اقتصادی و دارایی و امور خارجه راههای افزایش حجم تجارت و سرمایهگذاری بین هشت کشور اسلامی درحالتوسعه مورد بررسی قرار گرفت؛ گروهی که هدفگذاری تجاری ۵۰۰ میلیارد دلاری را تا سال ۲۰۳۰ در دستور کار دارد.
گروه هشت کشور اسلامی درحالتوسعه موسوم به دی ۸ در سال ۱۹۹۷ میلادی از کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه تشکیل شد و دبیرخانه این اجلاس در استانبول ترکیه است.
مجموع جمعیت کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور اسلامی درحالتوسعه موسوم به «دی ۸» حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفر و سقف تبادلات تجاری این کشورها در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۲۰ میلیارد دلار بوده است.
یک فرصت جدید در قاهره
اجلاس دی ۸ در قاهره با تمرکز بر تقویت همکاریهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی میان کشورهای درحالتوسعه اسلامی در روزهای اخیر با حضور رئیسجمهور کشورمان برگزار شد؛ دولت چهاردهم این نشست را فرصتی برای گسترش روابط منطقهای، توسعه همکاریهای تجاری، فناورانه و اقتصادی و ایجاد سازوکارهایی برای فائق آمدن بر چالش تحریمها در نظر گرفت.
اجلاس قاهره مبتنی بر نقشه راه طراحی شده در نشست پیشین وزیران عضو دی ۸ (که در ماه خرداد سال جاری در استانبول برگزار شد) بر استراتژیهایی برای تقویت تجارت درونگروهی و یکپارچگی اقتصادی میان اعضا تأکید داشت.
اهداف یازدهمین اجلاس دی ۸؛ از کارآفرینی تا توسعه تجارت
این اجلاس اهدافی همچون، توانمندسازی جوانان (ارائه ابتکاراتی برای ایجاد فرصتهای بیشتر برای کارآفرینان و حرفهایهای جوان در کشورهای عضو جهت مشارکت فعال در اقتصاد)، حمایت از کسبوکارهای کوچک و متوسط (تدوین سیاستها و ایجاد همکاریهایی برای تقویت رشد و رقابتپذیری این کسبوکارها)، فناوری و نوآوری (ترویج پیشرفتهای فناوری و تحول دیجیتال در بخشهای مختلف)، توسعه پایدار (پرداختن به موضوعاتی مانند امنیت غذایی، بهرهوری انرژی و تغییرات اقلیمی بهمنظور تضمین رشد فراگیر) و گسترش تجارت (کاهش موانع تجاری و افزایش همکاری بین کشورهای عضو دی-۸ برای رونق اقتصادی) را دنبال کرد.
در همین حال میزبانی و ریاست مصر در اجلاس ۲۰۲۴ بهویژه باتوجهبه موقعیت استراتژیک این کشور بهعنوان پل ارتباطی میان آفریقا، خاورمیانه و آسیا بهعنوان لحظهای مهم برای تقویت همکاریهای منطقهای تلقی میشود.
سران سازمان دی ۸ در بیانیه پایانی یازدهمین نشست از گسترش عضویت در این سازمان حمایت و اعلام کردند که اندونزی میزبان نشست بعدی در سال ۲۰۲۵ خواهد بود.
رهبران دی ۸ِ تمامقد در برابر تحریمها
در این بیانیه، رهبران و هیاتهای شرکتکننده، مخالفت خود را با هرگونه تحریم اقتصادی یکجانبه علیه کشورهای عضو دی ۸ که موجب تضعیف ثبات اقتصادی جهانی و نقض اصول حقوق بینالملل میشود، ابراز کرده و خواستار لغو این تحریمها شدند.
در بیانیه پایانی، تعهد به «ترویج صلح و توسعه پایدار و همکاری برای ساخت آیندهای پایدارتر و فراگیرتر بر اساس ارزشهای احترام متقابل و رفاه مشترک» مورد تأکید قرار گرفت.
همچنین رهبران متعهد شدند تا در چارچوب اصول برادری، صلح، گفتوگو، عدالت، برابری، حاکمیت قانون و دموکراسی، اهداف مشترک توسعه را پیش ببرند.
کشورهای عضو دی ۸ همچنین بر تقویت مشارکت در زمینههای اولویتدار مانند کشاورزی، امنیت غذایی، انرژی، علم و فناوری، صنعت، توسعه کسبوکارهای کوچک و متوسط، زیرساختها، تجارت، سرمایهگذاری و حملونقل برای ترویج توسعه فراگیر و بهرهمندی تأکید کردند.
منبع: irna.ir
نظر دهید