دست کوتاه عشایر گرمسار در مقابل سودجویی مرتع‌داران بالادست
اقتصادی

دست کوتاه عشایر گرمسار در مقابل سودجویی مرتع‌داران بالادست

به گزارش ایرنا، عشایر استان سمنان متشکل از سه هزار و ۱۸۱ خانوار و بیش از ۱۴ هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت، شامل ۷۴ طایفه، یک و هفت صدم درصد از جمعیت عشایری کشور را شامل می‌شوند، این عشایر که هشت و ۲ دهم درصد جمعیت استان سمنان را تشکیل می‌دهند، بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار راس دام سبک و چهار هزار و ۷۰۰ رأس دام سنگین دارند.

بخشی از عشایر فعال سمنان در غرب استان و در گرمسار حضور دارند که تولیدکننده میزان قابل توجهی از محصولات لبنی و پروتئینی هستند. این قشر مولد برای تغذیه دام‌ها باید از مراتع مطلوب منطقه استفاده کنند.

در این میان، مرزبندی استانی و رویکرد اقتصادی مرتع‌داران به ویژه در بالادست منطقه شمال گرمسار که بخشی از تهران محسوب می‌شود، مانع اصلی در بهره‌مندی عشایر گرمسار و تغذیه مناسب دام‌هاست. خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) پیگیر این مساله و معضل شد تا رفع آن بتواند کمک‌حال این قشر تولیدکننده باشد.

مراتع در اختیار کسانی است که دامدار نیستند

مصطفی قباخلو روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه در مجموع ۳۴۰ نفر در جامعه عشایری شهرستان گرمسار در سامانه مرکز آمار تایید شدند، بیان کرد: رویکرد مرتع‌داران بالادست گرمسار در محدوده دماوند و فیروزکوه استان تهران، از مهم‌ترین مشکلاتی است که هر ساله در فصل کوچ عشایر با برای بهره‌مندی از مراتع مناسب منطقه با آن مواجه هستند.

وی اجرای طرح ممیزی مراتع را تنها راه برون‌رفت از این مشکل عنوان کرد و گفت: خلاء قانونی مانع از اجرای درست این طرح می‌شود و اکنون مراتع در اختیار افرادی است که دام ندارند و نیاز است سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری برای ساماندهی مراتع پیگیری‌های لازم را انجام دهد.

رییس امور عشایری گرمسار بیان کرد: عشایر این شهرستان هر ساله باید به مرتع‌داران بالادست مبلغ زیادی را به عنوان اجاره‌بها پرداخت کنند و برای رفع این مشکل تاکنون جلسه‌های متعددی با مدیران استانی و کشوری برگزار شده است.

وی با بیان اینکه هزینه واکسیناسیون دام از دیگر چالش‌های جامعه عشایری در گرمسار است، اضافه کرد: اداره دامپزشکی و بسیج عشایری و بسیج سازندگی در طرح‌های مختلف واکسیناسیون دام عشایری را به صورت رایگان انجام می‌دهند، اما تامین برخی واکسن‌های گران‌قیمت که تزریق آن برای دام ضروری است، برای عشایر هزینه زیادی به همراه دارد.

دست کوتاه عشایر گرمسار در مقابل سودجویی مرتع‌داران بالادست

تولید سالانه ۲ هزار تن گوشت قرمز در گرمسار

قباخلو از اجرای ۱۸ طرح عمرانی در یک سال گذشته خبر داد و گفت: اجرای طرح آب رسانی، تیغ کشی راه‌های عشایری، شن‌ریزی، احداث منابع ذخیره آب و آبشخور در مسیر کوچ و مراتع قشلاقی، مرمت ۲ رشته قنات و خرید تجهیزات شامل تانکر پلی‌اتیلن و لوله پلی‌اتیلن، از جمله مهم‌ترین طرح‌های عمرانی برای ارائه خدمات به جامعه عشایری این شهرستان بود که در مجموع ۲۸ میلیارد ریال برای آن‌ها هزینه شد.

رییس امور عشایری گرمسار با بیان اینکه ۱۲۰ هزار راس دام سبک متعلق به عشایر این شهرستان است، ابراز کرد: سالانه ۲ هزار تن گوشت قرمز و یک‌هزار و ۲۰۰ تن فرآورده‌های لبنی دام سبک توسط عشایر این شهرستان تولید می‌شود.

هر نوع کمک به عشایر گامی به سوی رونق اقتصادی کشور است. عشایری که هر چادر عشایری آنها یک کارگاه تولیدی محسوب می‌شود و باید با بهره‌مندی از مقررات موجود و رفع موانع به علت خلاءهای قانونی، به هر نحو به این روند تولیدی کمک کرد، زیرا هر نوع مشارکت در این روند تولیدی را باید به نوعی رونق‌بخشی به چرخه اقتصادی و بهبود سلامت و تغذیه شهروندان دانست.


منبع: irna.ir