تغییر سقف قیمت کره طی روز‌های آینده
اقتصادی

تغییر سقف قیمت کره طی روز‌های آینده

 بنابر مصوبه سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، قیمت محصولات لبنی پرمصرف در ۲۸ مهرماه افزایش یافت که به رغم افزایش ۲۰ درصدی شیرخام، قیمت کره ۸۰ درصد گران شد که این امر با واکنش های شدید مسئولان و مصرف کنندگان روبرو شده است و به رغم تاکید معاون اول رئیس جمهور بر اصلاح قیمت کره، اما این امر محقق نشده است.

بررسی های میدانی از سطح فروشگاه ها و مغازه های سطح شهر نشان می دهد که کره با قیمت های جدید در یخچال های فروشگاه ها موجود نیست که هریک از مسئولان دلایلی برای این کمبود مطرح کردند، اما با افزایش تعرفه مابه التفاوت صادرات کره انتظار می رود که مشکل کمبود کره مرتفع شود.

در این راستا محمدرضا فربد سخنگوی انجمن صنایع لبنی گفته بود: کره جزء اقلام مشمول قیمت گذاری نیست و شرکت های تولیدی برمبنای ضوابط قیمت گذاری می کنند، اما موضوع این است که قیمت چربی برپایه ۳۰۰ تومان عرضه نمی شود، اما براساس تصمیمات اتخاذ شده امیدواریم وضعیت عرضه کره در بازار متعادل شود.

فربد با بیان اینکه کره جزء ۴ قلم مشمول قیمت گذاری نیست، افزود: کره در چارچوب ضوابط باید قیمت گذاری شود، منتهی نکته ای وجود دارد که سازمان حمایت هر دهم درصد چربی ۳۰۰ تومان قبول دارد اما در بازار با این نرخ یافت نمی شود و از طرفی  بالا بودن قیمت جهانی و علاقه مندی تولیدکنندگان به صادرات منجر به کاهش عرضه کره در بازار داخل شده که با تصمیمات اتخاذ شده امیدواریم صادرات کره محدود شود.

سخنگوی انجمن صنایع لبنی انجمن از بهبود وضعیت عرضه کره در روزهای آتی خبر داد و گفت: با افزایش ۳ برابری صادرات، قیمت هر دهم درصد چربی در داخل از ۳۰۰ تومان مصوب به بالاتر از ۴۰۰ تومان رسید که این امر منجر به بحران عرضه کره در بازار داخل شد که بنابر تمهیدات صورت گرفته امیدواریم وضعیت قابل توجهی در بهبود عرضه کره در بازار رخ دهد.

کمبود کره در بازار مرتفع می شود

علی احسان ظفری مدیرعامل اتحادیه تعاونی های لبنی گفت: با توجه به دریافت مابه التفاوت ۱۵۰ هزارتومانی  یارانه تخصیصی خروج کره از کشور کمتر شد که این موضوع اثرش را در بازار کره نشان می دهد به طوریکه عرضه کره  با تنظیم خارج شدن متعادل می شود.

به گفته او، با توجه به خارج شدن دپو کره در کشور، بازار دچار کمبود شده است که با افزایش تعرفه و کاهش عرضه خروج کره از کشور، قیمت کره کاهش می یابد و به حد تعادل می رسد. اما این موضوع اثر خود را بلافاصله در کاهش قیمت نمی گذارد.

 ظفری ادامه داد: با کنترل خروج کره از کشور و رسیدن تولید به تعادل و عرضه مناسب کره در بازار عمده فروشی و خرده فروشی طی یک پروسه ۱۰ تا ۱۵ روز زمان می برد و این گونه نیست که امروز گمرک مانع گذاشت، فردا اثر خود را در بازار بگذارد.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی های لبنی گفت: کارخانه های شیرخشک به مرور دپو کره بالا می رود که براین اساس  قیمت کره  در بازار  متعادل می شود، اما از زمانی که تعرفه خروج کره از کشور افزایش یافت، حداکثر یک ماه زمان نیاز است که اثر این موضوع در سفره مردم خود را نشان دهد.

براساس آمار گمرک صادرات کره از ۵ هزار و ۹۴۰ تن در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۲ به ۱۸ هزار و ۸۶۴ تن در ۶ ماهه نخست امسال افزایش یافت که همین امر منجر به عرضه کره در بازار داخل شد که بنابراین ستاد تنظیم بازار تصمیم گرفت ابتدا نرخ پایه صادراتی از ۳.۴۸ دلار قیمت پایه صادراتی به ۶‌.۵ دلار افزایش دهد و سپس برای هرکیلو صادرات ۱۵۰ هزارتومان مابه التفاوت یارانه تخصیصی دریافت کند.

نیاز سالانه کره کشور ۴۰ هزارتن است

براساس مصوبه ابلاغی ستاد تنظیم بازار در ۷ مهرماه، قیمت مصوب هرکیلو شیرخام با چربی ۳.۲  درصد و پروتئین ۳ درصد ۱۸ هزارتومان اعلام گردید. همچنین قیمت چربی به ازای هر دهم درصد ۳۰۰ تومان تعیین قیمت شد.

در ادامه سیاوش سلیمی رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک گفت:  با افزایش ۲۰ درصدی قیمت شیرخام، قیمت شیرخشک، کره و خامه هم باید به این میزان بالا رود که متاسفانه به سبب کاهش قیمت شیرخشک، شاهد اثر آن بر بازار چربی هستیم.

او با بیان اینکه مشکلی در تامین کره نخواهیم داشت، افزود: با توجه به قیمت گذاری چربی کارخانجات بسته بندی از دریافت کره و خامه اجتناب کردند که این منجر به خلا کمبود در بازار شد که با همکاری انجمن لبنی صورت جلسه ای تنظیم شد که خامه تولیدی با قیمت تمام شده ۳۷۵۰ تومان و کره در بسته های ۲۵ کیلویی با نرخ ۳۲۵ هزارتومان در اختیار واحدهای تولیدکننده کره یا بسته بندی کره قرار بگیرد که با احتساب هزینه بسته بندی، توزیع و سود سوپرمارکت ها  بدست مصرف کننده برسد.

سلیمی نیاز سالانه کره داخل را ۴۰ هزارتن اعلام کرد و افزود: در حال حاضر در تامین کره مشکلی نداریم و خلا کمبود کره با فعالیت واحدهای بسته بندی تا یک هفته آتی در بازار مرتفع می شود به طوریکه کره در تمامی فروشگاه ها و مغازه ها همانند قبل به وفور موجود است.

او با بیان اینکه صادرات کره ارتباطی به گرانی آن ندارد، افزود: بنابر آمار در ۷ ماهه امسال ۲۰ هزارتن کره صادر شده که براین اساس صادرات در حدی نیست که بتواند بر بازار اثر بگذارد. 

رئیس انجمن  تولیدکنندگان شیرخشک تولید سالانه کره را ۸۰ هزارتن و تولید خامه ۸۰ هزارتن اعلام کرد و گفت: در سنوات گذشته که واردکننده کره بودیم، سالانه ۴۰ هزارتن کره وارد می شد و اکنون با کاهش قدرت خرید خانوار، میزان مصرف نسبت به قبل پایین تر است.

علی رغم آنکه قیمت محصولات لبنی ۲۰ درصد افزایش یافت، اما قیمت کره ۸۰ درصد گران شد که بسیاری از مسئولان رشد صادرات را عامل اصلی این نوسان قیمت مطرح می کنند که با افزایش مابه التفاوت صادرات انتظار می رود که مشکل کمبود عرضه در بازار مرتفع شود.


منبع: yjc.ir